ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΛΑΣΟΥ

27 Μαρτίου 2015

Θα αρχίσω ζητώντας συγνώμη για το μακροσκελές άρθρο!  Αλλά το σημερινό θέμα είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!  Αν θέλετε να πετύχετε όμορφα διακοσμημένα μπισκότα με royal icing, αυτό που ακολουθεί σας ενδιαφέρει!!

Η πυκνότητα του γλάσου royal icing είναι το Α και το Ω για την αποτυχία ή την επιτυχία των μπισκότων σας.  Αν μάθετε να την κουμαντάρετε έχετε ήδη φτάσει στα μισά της διαδρομής.  Εγώ, ύστερα από 7 μήνες ενασχόλησης με το royal, δεν έχω βρει ακόμα τη χρυσή τομή για να πετυχαίνω πάντα τη σωστή πυκνότητα!  Υπάρχουν φορές που πέφτω διάνα και φορές που η σύσταση βγαίνει είτε αραιή είτε σφιχτή!  Άλλωστε είμαι ακόμα μαθήτρια σε αυτό, οπότε κάθε μέρα μαθαίνω.  Πάντως είμαι αισιόδοξη και όπως λένε στο εξωτερικό ‘Practice makes perfect’, δηλαδή, η συνεχής προσπάθεια είναι αυτή που σε βοηθάει να τελειοποιηθείς!

Οι δυο βασικές πυκνότητες του royal icing είναι οι εξής: η σφιχτή πυκνότητα (piping consistency) και η αραιή πυκνότητα (flooding consistency).  Η σφιχτή χρησιμοποιείται για το περίγραμμα του σχεδίου που θέλουμε να φτιάξουμε.  Η αραιή για το ‘γέμισμα’ του μπισκότου.

Το σφιχτό royal icing έχει περίπου την πυκνότητα της οδοντόκρεμας.  Αν πάρετε ένα κουτάλι με σφιχτό royal και το γυρίσετε για να πέσει στο δοχείο, θα πρέπει να πέσει μόνο του αλλά με δυσκολία.

Η αραιή πυκνότητα μοιάζει με την πυκνότητα που έχει το σαμπουάν όταν πέφτει από το μπουκάλι.  Άρα όταν πάρετε με κουτάλι αραιό γλάσο θα πρέπει να χυθεί με ευκολία πίσω στο δοχείο, όπως θα έπεφτε το σαμπουάν.  Όχι όμως σαν νερό, διότι τότε θα είναι υπερβολικά αραιό.

Η διαδικασία που ακολουθώ είναι η εξής:  ξεκινάω πάντα από το έτοιμο royal icing που έχω φτιάξει εδώ και έχω αποθηκεύσει σε αεροστεγές τάπερ.  Ανοίγω το καπάκι και παίρνω με τη σπάτουλα την ποσότητα που θέλω.  Το ρίχνω στο μπολ ανάμειξης και κλείνω ξανά το τάπερ με το royal.  Προσοχή!  Μην το ξεχάσετε ανοιχτό διότι το γλάσο σας θα ξεραθεί!  Ύστερα ρίχνω μια κουταλίτσα ζεστό νερό στο δοχείο ανάμειξης και ανακατεύω με τη σπάτουλα να αναμειχθεί πλήρως.  Ρίχνω δεύτερη κουταλίτσα νερό και ανακατεύω με τη σπάτουλα.  Όταν το γλάσο φαίνεται ότι έχει φτάσει στην πυκνότητα που έχει μια οδοντόκρεμα σταματάω.  Είναι έτοιμο.  Τώρα μπορείτε να χρωματίσετε με όποιο χρώμα θέλετε το γλάσο.  Περισσότερες πληροφορίες για τον χρωματισμό θα ακολουθήσουν σε άλλη ανάρτηση.  Έτσι, για να σας έχω σε αγωνία!!  … Χα!

Μετά το χρωμάτισμα, παίρνω με τη σπάτουλα ένα μέρος από αυτό το γλάσο ώστε να το χρησιμοποιήσω για το περίγραμμα των μπισκότων και το τοποθετώ στη σακούλα ζαχαροπλαστικής.  Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία για το πώς κρατάω τη σακούλα για να τη γεμίσω.  Τοποθετώ τη μύτη κορνέ που επιθυμώ, κλείνω με λαστιχάκι το πάνω μέρος της σακούλας και το βάζω σε ποτηράκι ανάποδα (με τη μύτη κάτω) να ακουμπάει σε καθαρό νωπό κομμάτι χαρτί κουζίνας.  Αυτό βοηθάει ώστε να μην ξεραίνεται το γλάσο που βρίσκεται στη μύτη του κορνέ και να μην ‘φράζει’ η ροή της σακούλας.

Επόμενο στάδιο είναι να αραιώσω το υπόλοιπο χρωματισμένο γλάσο που βρίσκεται στο δοχείο ανάμειξης ώστε να φτάσω στην πυκνότητα σαμπουάν!  Προσθέτω και πάλι ζεστό νερό με το κουταλάκι, σταδιακά και ανακατεύω καλά με την σπάτουλα, ώστε να φτάσω στην πιο αραιή αυτή σύσταση.  Αν σηκώσω το γλάσο με την σπάτουλα, ξανακυλάει πίσω στο δοχείο όπως ‘τρέχει’ το σαμπουάν από το μπουκάλι.  Όταν είμαι ευχαριστημένη με τη σύσταση, ρίχνω το γλάσο στο μπουκαλάκι ζαχαροπλαστικής (squeeze bottle).  Εδώ φαίνεται η χρησιμότητα ενός δοχείου ανάμειξης με κλίση ώστε να μπορώ με ευκολία να χύσω το αραιό γλάσο μέσα στο μπουκαλάκι χωρίς να λερώσω τον πάγκο εργασίας.  Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να γεμίσεις την επιφάνεια του μπισκότου με το αραιό γλάσο χρησιμοποιώντας το μπουκαλάκι παρά της σακούλα ζαχαροπλαστικής.  Τουλάχιστον αυτό ισχύει για μένα.  Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τη σακούλα με μύτη κορνέ No2 ή No3.

Με τη σφιχτή σύσταση στο κορνέ μπορώ τώρα να κάνω το περίγραμμα του μπισκότου ή να δημιουργήσω το σχήμα που επιθυμώ.  Στις φωτογραφίες θα δείτε πώς διαφέρει το πάχος των γραμμών ανάλογα με τη μύτη κορνέ που έβαλα.  Και οι τρεις είναι με σφιχτό γλάσο.

Ύστερα, με το μπουκαλάκι μπορώ να γεμίσω την περιοχή με το αντίστοιχο χρώμα.  Εδώ χρειάζονται και οι οδοντογλυφίδες που βοηθούν να στρώσουμε ομοιόμορφα το αραιό γλάσο σε όλη την επιφάνεια.

Διόρθωση λαθών:  αν το γλάσο σας βγει αραιό μπορείτε να το επαναφέρετε στην επιθυμητή σύσταση κοσκινίζοντας λίγη ζάχαρη άχνη μέσα στο δοχείο ανάμειξης και ανακατεύοντας καλά ώστε να ομογενοποιηθεί.  Αν το γλάσο βγει πολύ σφιχτό, το αραιώνετε με λίγο ζεστό νεράκι.

Υπάρχουν άλλες δυο πυκνότητες γλάσου που μπορούμε να δημιουργήσουμε οι οποίες εξυπηρετούν άλλες ανάγκες!  Αλλά δε θέλω να σας αγχώσω, οπότε αυτά για σήμερα!  Σιγά σιγά το puzzle θα αρχίσει να σχηματίζεται και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι θα είναι όμορφα μπισκότα που θα ευχαριστήσουν εσάς και θα ενθουσιάσουν την οικογένεια και τους φίλους σας!

Είμαι στη διάθεσή σας για απορίες, ερωτήσεις, σχόλια!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply