ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ & ΚΑΡΥΔΑΤΑ

5 Φεβρουαρίου 2016

Καλό μήνα!  Είμαστε στις πρώτες μέρες του τελευταίου μήνα του χειμώνα (αν και φέτος χειμώνα δεν είδαμε).  Στις 14 έχουμε τη γιορτή των ερωτευμένων και στις 21 ανοίγει το Τριώδιο!  Έχω προγραμματίσει όμορφα πράγματα γι’αυτό το μήνα στο blog και λέω να ξεκινήσω με αυτή την υπέροχη κρέμα πορτοκαλιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση σε τούρτες ή τάρτες.  Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά μου που τη φτιάχνει χρόνια, όταν αποφάσισα να φτιάξω μια τούρτα πορτοκαλιού για τα γενέθλιά μου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Η τούρτα είναι συνταγή της Rosie που θα βρείτε εδώ.  Επειδή έχω ήδη αγαπήσει μια άλλη συνταγή της, είπα να δοκιμάσω και την πορτοκαλένια!  Έφτιαξα λοιπόν το παντεσπάνι και τη βουτυρόκρεμα της Rosie αλλά σαν γέμιση ανάμεσα στα παντεσπάνια προτίμησα τη συνταγή της μαμάς μου.  Θα εστιάσω σε αυτήν σήμερα γιατί α) νομίζω ότι αυτή δίνει χαρακτήρα στο γλυκό καθώς είναι πεντανόστιμη και έχει αυτή τη ζωντάνια που δίνει το εσπεριδοειδές και β) επειδή το παντεσπάνι και η βουτυρόκρεμα ναι μεν ήταν νόστιμα, αλλά μου φάνηκαν λίγο βαριά μετά από ένα χορταστικό γεύμα.   Να ζητήσω συγνώμη που δεν έχω φωτογραφία από την τούρτα κομμένη, πάνω στο χαμό της γιορτής ξέχασα να τη βγάλω φωτογραφία!

Στις φωτογραφίες επίσης βλεπετε και τα περίφημα καρυδάτα, αυτά τα αέρινα μαρεγκάκια με καρύδια & σοκολάτα που φυλακίζουν ανάμεσά τους κρέμα σαντιγύ.  Αυτά συγκέντρωσαν τα περισσότερα θετικά σχόλια και τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ (στο blog της νύφης μου!) με φωτογραφίες βήμα-βήμα.  Σύντομη σημείωση για όσους τα φτιάξουν: φτιάξτε τα και βάλτε τα στο ψυγείο μια μέρα πριν τα σερβίρετε ώστε η σαντιγύ να δροσίσει το καρυδάτο και έτσι όταν οι καλεσμένοι σας το δαγκώσουν να νιώσουν ότι δαγκώνουν ένα σύννεφο!  Μπορείτε επίσης έτσι όπως είναι με τη σαντιγύ τους, να τα φυλάξετε μέσα σε τάπερ και να τα καταψύξετε μια και δυο βδομάδες πριν το πάρτυ σας.  Απλά, μια μέρα πριν βγάλτε τα από την κατάψυξη, βάλτε τα στη συντήρηση και είστε έτοιμοι!

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (για τούρτες-τάρτες)

Υλικά

  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 5-6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 4 κροκάδια ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
  • 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο ή 2 κούπες σαντιγύ

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι.  Ρίχνουμε τα ελαφρά χτυπημένα κροκάδια και χτυπάμε με το αναδευτήρι χειρός ή με μίξερ χειρός να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ασπρίσει.  Θα είναι σφιχτό και θα μοιάζει λίγο με χτυπητό αυγό!  Προαιρετικά, μπορείτε αυτό το μείγμα να το περάσετε από κόσκινο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να μη μείνουν μπαλάκια ζάχαρης ή κορν φλάουρ που δεν έχουν διαλυθεί.

Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού ως το σημείο βρασμού και ύστερα αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα με το αναδευτήρι το μείγμα αυγών.  Τοποθετούμε αυτή την μικρή κατσαρόλα μέσα σε άλλη μεγαλύτερη που βρίσκεται ήδη στο μάτι της κουζίνας και έχει μέσα νερό που βράζει, φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί.  Ανακατεύουμε συνεχώς το περιεχόμενο της μικρής κατσαρόλας μέχρι να πήξει.  Έτσι παστεριώνονται και τα αυγά και δένει η κρέμα μας.  Όταν πήξει, την τραβάμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα και το βούτυρο ή τη σαντιγύ να ομογενοποιηθούν.  Με το βούτυρο, η κρέμα γίνεται πιο νόστιμη και γυαλιστερή.  Αν επιλέξετε σαντιγύ, η κρέμα γίνεται πιο ανάλαφρη (σε αίσθηση, όχι σε θερμίδες!) και μοιάζει λίγο παραπάνω με μους.

Όπως και να την κάνετε, αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα είναι πεντανόστιμη και θα κάνει το οποιοδήποτε γλυκό σας να ξεχωρίσει και να ενθουσιάσει!

Στη διάθεσή σας μέσω e-mail, comment στο blog ή μηνύματος στο Facebook!

Φιλιά, Έφη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply