GALLERY, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ BRUNCH

17 Φεβρουαρίου 2017

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του blog μου στον διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 του περιοδικού VimaGourmet, μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε ένα post με θέμα το κυριακάτικο τραπέζι.  Έτσι, αν και τα θέματα που ανεβάζω εδώ είναι πάντα σχετικά με μπισκότα & διάφορα γλυκά, αυτή τη φορά θα κάνω την εξαίρεση και θα σας παρουσιάσω και κάτι αλμυρό!

Το κυριακάτικο τραπέζι εδώ στην Ελλάδα περιέχει πάντα κρέας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, πλούσιες σαλάτες και διάφορα συνοδευτικά, τζατζίκι, τυριά, πίτες & σουφλέ.  Η δικές μου προτάσεις είναι πιο ξενόφερτες και δεν περιέχουν κρέας αλλά νομίζω ότι θα χορτάσουν και θα ευχαριστήσουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας!  Τι θα λέγατε για ένα κυριακάτικο brunch στο σπίτι?  Ένας συνδυασμός πρωινού & μεσημεριανού που απαιτεί χαλαρή διάθεση κι ένα μπουφέ με καφέ ή τσάι και κάποιες ελαφριές γλυκιές και αλμυρές γεύσεις.  Οι καλεσμένοι έρχονται κατά τις 12, θρονιάζονται στις πολυθρόνες και τους καναπέδες, πίνουν καφεδάκι και όταν πεινάσουν σερβίρονται οι ίδιοι από τον μπουφέ…

ΜΕΝΟΥ

Τάρτα με πράσο

Τυροπιτάκια

Ομελέτα φούρνου

Καρυδάτα

Cheesecake βύσσινο

καφές/τσάι

 

Τάρτα με πράσο

για τη ζύμη

  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • λίγο αλάτι

για τη γέμιση

  • 3 πράσα μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπαμε με το γάντζο ώσπου να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Αχνίζουμε για λίγα λεπτά τις φετούλες πράσου σε ένα κατσαρολάκι με νερό ώσπου να μαλακώσουν και το νερό να εξατμιστεί πλήρως.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.  Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη, περίπου μισό εκατοστό πάχος και την απλώνουμε στο πυρέξ με τέτοιο τρόπο ώστε οι άκρες της να ανεβαίνουν στα πλάγια του πυρέξ.  Απλώνουμε τα αχνισμένα πράσα πάνω από τη ζύμη.  Τα καλύπτουμε με το τριμμένο τύρί και ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος να πάει παντού.

Ψήνουμε στο κάτω ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά ο πάτος της τάρτας περίπου 50′.  Η γέμιση θα ροδοκοκκινίσει αρκετά!  Η ίδια τάρτα μπορεί να γίνει πολύ ωραία και με έτοιμο φύλλο κουρού από το supermarket.  Προσοχή να ψηθεί καλά το φύλλο!

Σημείωση: στις φωτογραφίες που βλέπετε χρησιμοποίησα τα 2/3 της ζύμης σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26εκ.  Την υπόλοιπη τη χρησιμοποίησα για τα τυροπιτάκια…

Τυροπιτάκια

  • η συνταγή για τη ζύμη είναι ακριβώς η ίδια με της τάρτας

για τη γέμιση

  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 3/4 κεφαλοτύρι τριμμένο
  • λίγη φέτα
  • πιπέρι

Για τη ζύμη ακολουθείστε την συνταγή επάνω!

Στο μπολ που έχουμε χτυπήσει τα αυγά ρίχνουμε τα τυριά και το πιπέρι και ανακατεύουμε.  Η γέμιση θα πρέπει να είναι σφιχτή και να “στέκεται” χωρίς υγρά.  Οπότε, προσθέτε τυρί αν βγει αραιή.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ ή ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι σε στρογγυλά φύλλα.  Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο.  Για να κολλήσει βρέχουμε την ένωση με λίγο νεράκι και πατάμε καλά.  Εγώ συνηθίζω να πατάω την ένωση και με πιρούνι για να κάνει και σχεδιάκι!  Βάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με λίγο αυγό.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου 20 λεπτά.

Ομελέτα φούρνου

υλικά για ταρτιέρα με διάμετρο 26εκ.

  • 4 αυγά
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο λουκάνικο φρανκφούρτης σε φετάκια
  • 1/4 κούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
  • λίγη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά κέτσαπ
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
  • λίγη πάπρικα

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά με γάλα.  Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με κουτάλι.  Αδειάστε το μείγμα στη βουτυρωμένη ταρτιέρα και ψήστε (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 200οC στις αντιστάσεις για 20 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η ομελέτα.  Μην την κόψετε απευθείας μόλις βγει απ’το φούρνο αλλά περιμένετε λίγα λεπτά.  Ένα μυστικό: το μείγμα με τα υλικά μπορείτε να το φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να το διατηρήσετε σε αεροστεγές τάπερ.  Όταν έρθει η ώρα, την επόμενη μέρα, ρίξτε το στην ταρτιέρα & ψήστε!

Καρυδάτα

τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ!

Cheesecake με βύσσινο

  • 1 1/2 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα ΚΡΥΟ
  • 3/4 πακέτου μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 μεγάλη κονσέρβα κομπόστα βύσσινο
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ

Τρίβουμε στο μπλεντεράκι τα μπισκότα και τα ρίχνουμε σε μπολ.  Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη & ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα.  Απλώνουμε το μείγμα σε πυρέξ και πιέζουμε καλά να γίνει μια -όσο γίνεται- σταθερή βάση μπισκότου.  Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο.

Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το τυρί κρέμα με το κρύο ζαχαρούχο γάλα να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού να αναμειχθεί κι αυτός καλά.  Στρώνουμε τη λευκή κρέμα πάνω στο μπισκότο και ξαναβάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο.

Στραγγίζουμε τα βύσσινα από το σιρόπι τους σε κατσαρολάκι.  Κρατάμε τα βύσσινα στην άκρη και βάζουμε το κατσαρολάκι με το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ζεσταίνουμε καλά ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν τα υλικά.  Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου το σιρόπι να πήξει και να γίνει κάπως διάφανο.  Η σάλτσα είναι έτοιμη.

Βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο, στολίζουμε με τα βύσσινα σε όλη την λεύκή επιφάνεια.  Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και απλώνουμε τυχαία πάνω από τα βύσσινα.  Ξανά στο ψυγείο & το αφήνουμε αρκετές ώρες να παγώσει.

Είναι πεντανόστιμο!  Δοκιμάστε το και σε ατομικά μπολάκια!

Αν ακόμη δεν έχετε ψηφίσει το SAY IT WITH A COOKIE στο διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 του VimaGourmet, παρακαλώ πατήστε εδώ για να ρίξετε την ψήφο σας!!!  Ο διαγωνισμός λήγει στις 26/2/17.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό της κατηγορίας Best Baking, την Kenwood, που μας παραχώρησε για την διάρκεια του διαγωνισμού την υπέροχη κουζινομηχανή Chef Sense!

Φιλιά, Έφη

 

You Might Also Like