ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑ (ROYAL ICING TRANSFERS)

6 Δεκεμβρίου 2016

Πολλές φορές, θέλω να δημιουργήσω λίγο πιο δύσκολα σχέδια πάνω στο μπισκότο μου και δεν είμαι σίγουρη αν θα καταφέρω να τα φτιάξω πετυχημένα.  Φοβάμαι μήπως τραβώντας μια λάθος γραμμή με το κορνέ ή πιέζοντας λιγότερο ή περισσότερο τη σακουλίτσα χαλάσω ένα όμορφο μπισκότο!  To royal icing, ευτυχώς, μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργώ περίτεχνα λουλούδια, λεπτομέρειες, γράμματα και οτιδήποτε βάλει ο νους με πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, να στεγνώσουν, να διατηρηθούν καιρό και όταν έρθει η στιγμή να τα τοποθετήσω ως ντεκόρ πάνω στα μπισκότα, χωρίς να ανησυχώ αν θα πετύχω το επιθυμητό σχέδιο διότι το έχω ήδη στα χέρια μου!

Για να γίνω πιο σαφής πρέπει να σας παρουσιάσω κάποιο παράδειγμα, σωστά?  Να η ευκαιρία, τα μπισκότα του δάσους (woodland cookies) που έφτιαξα πρόσφατα.  Εκεί χρησιμοποίησα αυτό το κολπάκι για να δημιουργήσω τα πεσμένα φύλλα των δέντρων, τις κολοκύθες, τις καλύβες μέσα στο δάσος και τις εκρού βάσεις πάνω στις οποίες έγραψα τις λέξεις που ήθελα.

  • Πάνω σε μια απλή κόλλα χαρτί σχεδίασα το περίγραμμα του τετράγωνου κουπ πατ που χρησιμοποίησα για τα μπισκότα.
  • Εντός του τετραγώνου σχεδίασα σε έντονο χρώμα το περίγραμμα των σχεδίων που ήθελα να φτιάξω, δηλαδή την καλύβα, τα φύλλα των δέντρων, τις κολοκύθες και μια βάση για να γράψω πάνω.
  • Έκοψα μια κόλλα αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το στερέωσα (με σελοτέιπ ή συνδετήρες) πάνω στο χαρτί με τα σχέδια.
  • Ξανασχεδίασα τα σχέδια που (αχνοφαίνονταν από κάτω) στο αντικολλητικό χαρτί με βρώσιμο μαρκαδόρο.
  • Ετοίμασα γλάσο 20 δευτερολέπτων σε καφέ και εκρού χρώμα και άρχισα να απλώνω με το κορνέ γλάσο πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.  Αυτό έγινε σταδιακά, για παράδειγμα στις κολοκύθες και στις καλύβες έβαλα γλάσο πρώτα στα μέρη που δεν ακουμπούσαν μεταξύ τους και ύστερα από καμιά ώρα έβαλα γλάσο και στο ενδιάμεσο.  Έτσι πέτυχα να φαίνονται φυσικές οι κολοκύθες και οι κορμοί των δέντρων στις καλύβες.
  • Άφησα τα σχέδια να στεγνώσουν τουλάχιστον ένα ολόκληρο βράδυ.  Όταν στεγνώσουν απόλυτα, σκληραίνουν και ξεκολλάνε πανεύκολα από το αντικολλητικό χαρτί.  Προσοχή διότι όσο πιο μικρά και ντελικάτα είναι, σπάνε!  Γι” αυτό πάντα φτιάχνουμε έξτρα κομμάτια για να έχουμε σε περίπτωση ατυχήματος!
  • Την επόμενη μέρα, άπλωσα το γλάσο της βάσης πάνω στο μπισκότο, περίμενα λίγα λεπτά και ύστερα ακούμπησα το αντίστοιχο σχέδιο (καλύβα, φύλλα κλπ) στο σημείο που επιθυμούσα.  Επειδή το γλάσο της βάσης είναι νωπό το σχεδιάκι κολλάει πάνω του.  Ύστερα, το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένεις να στεγνώσει το μπισκότο!

Δεν ξέρω αν αυτή η διαδικασία σας φαίνεται περίπλοκη…  Το μόνο που χρειάζεται είναι καλός προγραμματισμός, πρώτα να σκεφτείς πως θες να είναι τα μπισκότα, ύστερα να τα σχεδιάσεις, να τα ψήσεις και τέλος να γλασάρεις βήμα-βήμα.  Εμένα με βοηθάει να γράφω τα βήματα στο χαρτί και ύστερα να εκτελώ.

Extra tip:  τα έτοιμα σχεδιάκια, αφού στεγνώσουν τελείως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές ταπεράκι και να τα χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.  Κρατάνε μήνες!

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική ερώτηση!

Α, μάθατε και τα ευχάριστα νέα?  Το site μου είναι υποψήφιο στην κατηγορία BAKE των Food Blog Awards 2016 του περιοδικού Βήμα Gourmet!  Σύντομα θα ακολουθήσουν νεότερα για το θέμα!

Καλό Δεκέμβρη να έχουμε με υγεία κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους!

Φιλιά, Έφη

You Might Also Like