ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΑΝΑΝΟΨΩΜΟ & ΒΙΒΛΙΑ

13 Ιανουαρίου 2017

Οι ιώσεις & τα κρυώματα της εποχής είναι σε πλήρη εξέλιξη και φυσικά η οικογένειά μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση!  Μεγάλοι & μικροί περάσαμε ή περνάμε κύκλους με βήχα, πονόλαιμους ή πυρετούς, με ζεστά τσαγάκια & σουπίτσες…  Ευτυχώς δεν μας έτυχε η γνωστή γαστρεντερίτιδα, γιατί αυτή σε εξαντλεί και δεν μπορείς να φας για να πάρεις δυνάμεις!

Στο πλαίσιο αυτό, είπα να φτιάξω ένα λαχταριστό & δυναμωτικό μπανανόψωμο που συνοδεύει όμορφα το τσάι αλλά και τον καφέ ή το ζεστό γάλα και σου δίνει ενέργεια να συνεχίσεις τη μέρα σου.  Περνάω και μια φάση λογοτεχνική οπότε, καθώς διαβάζω το βιβλίο μου, πίνω το τσαγάκι και τσιμπολογάω και ένα κομμάτι μπανανόψωμο.  Η υφή του είναι πλούσια σαν κέικ αλλά η γεύση του είναι διακριτική καθώς δεν είναι πολύ γλυκό.  Αν οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσετε για να το φτιάξετε είναι γινομένες, θα πάρει περισσότερο άρωμα και γεύση από αυτές!

Τσαγάκι ή καφές και βιβλία…  Είναι πάντα η καλύτερη συντροφιά για να ξεχαστείς, να ταξιδέψεις σε άλλες εποχές και να βιώσεις τις ζωές των ηρώων σαν να ήσουν εσύ…  Αν και έχω διαβάσει λογοτεχνικά βιβλία για το μέλλον, ή βιβλία που αφορούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως το “About a boy” του Nick Hornby, το “The Silver Linings Playbook” του Matthew Quick ή ο “Γιος” του Jo Nesbo, τα αγαπημένα μου μιλούν για περασμένες εποχές.  Βιβλία που φωτίζουν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τα ήθη και τα προβλήματα των ανθρώπων σε διάφορες εποχές του παρελθόντος.  Για παράδειγμα, μέσα στο 2016 διάβασα τα δυο από τα τρία βιβλία της τριλογίας “Τα Παλιά Ασήμια” της Μαίρης Κόντζογλου που μιλά για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας και τη ζωή τότε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.  Επίσης, ένα βιβλίο αγαπημένο στο οποίο γυρίζω ξανά και ξανά είναι η “Περηφάνια & Προκατάληψη” της Jane Austen.  Γοητευτικοί χαρακτήρες, κύριοι και κυρίες με συγκρατημένη ευγένεια και καλούς τρόπους αλλά παθιασμένες καρδιές!  Βέβαια και τα βιβλία φαντασίας μπορούν εύκολα να σε μαγέψουν.  Είμαι μεγάλη fan του Harry Potter και της J.K.Rowling την οποία θαυμάζω για το χιούμορ, την αστείρευτη φαντασία της και την ευαισθησία της σε διάφορα θέματα.  Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχω μυηθεί στον κόσμο της Diana Galbadon που σε παρασύρει μαζί με την ηρωίδα της την δυναμική Claire Randall/Fraser η οποία, στην σειρά βιβλίων Outlander, ταξιδεύει στο χρόνο και παντρεύεται δυο διαφορετικούς άνδρες σε δυο διαφορετικές εποχές!!

Αφού ο χειμώνας μας κρατάει, σε γενικές γραμμές, εντός σπιτιού, εκμεταλλευτείτε το διαβάζοντας λίγες σελίδες από ένα βιβλίο της αρεσκείας σας!  Και συνοδεύεστε τις ήσυχες αυτές στιγμές με το νόστιμο μπανανόψωμο που σας προτείνω και το οποίο έφτιαξα εύκολα χρησιμοποιώντας την δυναμική κουζινομηχανή Kenwood Chef Sense, την οποία έχω τη χαρά να φιλοξενώ στο σπίτι μου στο πλαίσιο του διαγωνισμού Food Blog Awards 2016 του περιοδικού Βήμα Gourmet!

      Εύκολο Μπανανόψωμο

  • 1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 3 μπανάνες λιωμένες
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 βανίλια σκόνη

Χτυπήστε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα και να αφρατέψουν.

Προσθέστε τα αυγά και τις μπανάνες και χτυπήστε ώστε να ομογενοποιηθούν.

Σε άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα, τη βανίλια και το αλάτι.

Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο της κουζινομηχανής και αναμείξτε ελαφρά.

Ρίξτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ ή ψωμιού καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175οC για 50 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία!

Φιλιά, Έφη

#Kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16

You Might Also Like