ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

8 Φεβρουαρίου 2015

Θα βρείτε πολλές συνταγές σε βιβλία, περιοδικά ή στο internet για νόστιμα μπισκότα βανίλιας.  Είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο δημιουργούμε!  Θεωρώ πως πρέπει να διακρίνονται από κάποια βασικά χαρακτηριστικά:  να είναι νόστιμα (σημαντικό!), εύκολα στην εκτέλεση και να μην φουσκώνουν ή απλώνουν πολύ στο ψήσιμο.  Ειδικά το τελευταίο είναι βασικό ώστε να μη χάνουν το σχήμα που τους έχουμε δώσει με το κουπ πατ.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη διακόσμηση μπισκότων, πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές.  Μπορείτε φυσικά κι εσείς να κάνετε το ίδιο.   Κάντε δοκιμές, βρείτε τι σας αρέσει καλύτερα, ζυμώστε, κόψτε με κουπ πατ, ψήστε και ετοιμαστείτε για τη διακόσμηση!

Η συνταγή που χρησιμοποιώ και θεωρώ πως είναι εξαιρετική, είναι η εξής:

Υλικά για 1 δόση

  • 220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 φακελάκια βανίλια (ή 2 κουτ. σούπας εσάνς βανίλια)
  • 400γρ. αλεύρι
  • ¾ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά για να γίνουν κρέμα.  Ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ομογενοποιηθούν.  Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.  Παίρνουμε τη ζύμη, τη μοιράζουμε στα δυο και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεμβράνη, πλαταίνοντάς το ελαφρά (όχι δηλαδή σε μπάλα).  Αφήνουμε στο ψυγείο 30’-60’.  Όταν θέλουμε να ψήσουμε, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 175-180οC.  Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, ξετυλίγουμε τη μεμβράνη και την τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας.  Σκεπάζουμε με μεμβράνη και έτσι την ανοίγουμε με πλάστη σε σχετικά λεπτό φύλλο.  Η μεμβράνη από πάνω βοηθάει να γλιστράει καλύτερα ο πλάστης.  Αφού την ανοίξουμε, παίρνουμε κουπ πατ και αρχίζουμε να κόβουμε τη ζύμη.  Τοποθετούμε τα σχήματα στο ταψί με τη λαδόκολλα.  Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους.  Τα κομμάτια που περισσεύουν, τα ξαναπλάθουμε με τα χέρια μας και τα ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη.  Αν δούμε ότι μαλάκωσε, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο.  Ψήνουμε για 13’-15’ ανάλογα το μέγεθος των μπισκότων.  Θα δούμε ότι αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν στις άκρες, οπότε και είναι έτοιμα.

Αν σας κάνει κέφι μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια με ξύσμα πορτοκαλιού ή άρωμα αμύγδαλο ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα επιθυμείτε.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Guest Post: Πασχαλινά μπισκότα διακοσμημένα με αυγόγλασο | theoDORA's kitchen diaries 7 Απριλίου 2016 at 4:12 μμ

    […] Μπισκότα βανίλια σε σχήμα αυγού.  Το κουπ πατ που χρησιμοποίησα είναι αυτό. Αυγογλάσο Κρυσταλλική ζάχαρη 2 σακούλες  ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης με μύτη Νο2 Κόκκινο & κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας Βρώσιμο μαρκαδόρο (προαιρετικά) Οδοντογλυφίδες  […]

  • Leave a Reply