ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ, ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

11 Μαρτίου 2016

H σημερινή συνταγή αφορά όσους αγαπούν το ταχίνι.  Είναι πολύ γνωστό εδώ στην Ελλάδα ότι αυτός ο πολτός, που προέρχεται από την άλεση αποφλοιωμένων και καβουρδισμένων σπόρων σουσαμιού, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!  Θυμάμαι ότι η γιαγιά μου στη Σάμο μας το άπλωνε πάνω σε φέτα ψωμιού και από πάνω έριχνε ζάχαρη ή μέλι και το τρώγαμε ως απογευματινό σνακ.  Η μαμά μου έβαζε μια γενναιόδωρη κουταλιά μέσα στον διπλό ελληνικό καφέ που έφτιαχνε κάθε πρωί και ύστερα βουτούσε φρυγανίτσες που έπαιρναν γεύση καφέ & ταχινιού και γίνονταν νοστιμότατες!

Με αφορμή τη σαρακοστή που ξεκινάει από Δευτέρα, σας παρουσιάζω αυτή τη συνταγή για νηστίσιμο κέικ ταχινιού με σταφίδες και καρύδια που αγαπώ πολύ!

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ταχίνι
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζ. καρύδια χονδροκομμένα
  • ξύσμα & χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές σούπας μπράντι ή κονιάκ
  • 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα.

Διαλύουμε το ταχίνι με το χλιαρό νερό (σ” αυτό το σημείο λατρεύω τη μυρωδιά του ταχινιού που αναδύεται!).

Ρίχνουμε το διαλυμένο ταχίνι μέσα στο μείγμα αλευριού.

Διαλύουμε το μπέικιν μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε κι αυτό στο μείγμα αλευριού.

Προσθέτουμε το μπράντυ και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος ενσωματώνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μια κυκλική φόρμα κέικ ή εναλλακτικά στρώνουμε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 45′ με 1 ώρα στους 180ºC στον αέρα.

Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Φυσικά, μην περιμένετε ένα αφράτο “κανονικό” κέικ αλλά ένα πιο νωπό, πλούσιο γευστικά κέικ που στέκεται επάξια στο νηστίσιμο τραπέζι!

Καλό τριήμερο να έχουμε όλοι με τα καρναβάλια μας και το τσιμπούσι της Καθαρής Δευτέρας!

Φιλιά, Έφη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply