ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΜΕΡΕΝΤΑ

1 Οκτωβρίου 2015

Τέλος Σεπτέμβρη έχουν τα γενέθλιά τους οι άντρες του σπιτιού.  Φέτος που οι καταστάσεις δεν επέτρεψαν πάρτυ & καλέσματα (ελπίζω να τα καταφέρουμε το Νοέμβρη στα γενέθλια της μικρής) έριξα όλη μου τη ενέργεια στη δημιουργία μιας σούπερ πλούσιας και έξτρα μερεντοσοκολατένιας τούρτας προορισμένη μόνο για μας!

Η συνταγή είναι από τη Rosie και εδώ θα την βρείτε ατόφια από το site της.  Την είχα φτιάξει και πέρισυ με άλλη διακόσμηση, οπότε ήμουν σίγουρη για την υπέροχη γεύση της.  Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πετυχημένο παντεσπάνι.  Είναι εύγευστο και νωπό, οπότε δεν νιώθεις ότι τρως στεγνό κέικ.  Η κρέμα της γέμισης & στολίσματος είναι βουτυρόκρεμα με σοκολάτα και μερέντα (ή νουτέλα) αλλά αν δεν είστε οπαδοί της βουτυρόκρεμας, δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με οποιαδήποτε άλλη σοκολατένια κρέμα σας αρέσει!  Μη σας φοβίσει η μεγάλη λίστα υλικών, η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ απλή!

Υλικά

για το παντεσπάνι

2 1/4 κούπες (285 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/3 κούπες (470 γρ.) ζάχαρη

3/4 κούπας (90 γρ.) κακάο

2 1/2 κουταλάκια (12 γρ.) μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια (10 γρ.) μπέικιν

1 κουταλάκι (8 γρ.) αλάτι

1 1/4 κούπας (300 ml) buttermilk (το βρήκα στο Σκλαβενίτη στο ψυγείο δίπλα στο γάλα αμυγδάλου/καρύδας)

3/4 κούπας (180 ml) καφέ νες ή φίλτρου ή espresso

2/3 κούπας (160 ml) φυτικό λάδι

3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι (15 ml) εκχύλισμα βανίλια

για την κρέμα

4 1/2 κούπες ( 565 γρ.) ζάχαρη άχνη

1 1/2 κούπα (340 γρ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κούπα (280 γρ.) μερέντα ή νουτέλα

3/4 κούπας (180 ml) sour cream με πλήρη λιπαρά (στο ψυγείο του σούπερμάρκετ μαζί με τις κρέμες γάλακτος.  Αν δεν βρείτε, αντικαταστείστε με κρέμα γάλακτος)

330 γρ. καλής ποιότητας κουβερτούρα, λιωμένη & χλιαρή

1 κουταλάκι (15 ml) εκχύλισμα βανίλια

ελάχιστο αλάτι

χρωματιστό κας κας ή χρωματιστή τρούφα για διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 175°C.  Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί & βουτυρώνουμε 3 ταψάκια με διάμετρο 18 εκ.  Στο μπολ του μίξερ, κοσκινίζουμε όλα τα στέρεα υλικά.  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι όλα τα υγρά υλικά.  Ρίχνουμε το υγρό μίγμα μέσα στο μπολ του μίξερ που περιέχει τα στέρεα υλικά και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.  Μοιράζουμε ισόποσα το μίγμα στα τρία ταψάκια, περίπου 600 γρ. στο κάθε ταψάκι.  Εγώ βάζω δυο ταψάκια στο μεσαίο ράφι κι ένα στο κάτω.  Διαφορετικά ψήστε τα 2 πρώτα και ύστερα το τρίτο.  Ψήνουμε για 20 λεπτά και τα στριφογυρίζουμε ώστε να ψηθούν καλά απ” όλες τις πλευρές.  Ελέγχουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο παντεσπάνι.  Θα πρέπει να βγει σχεδόν καθαρή.  Ίσως χρειαστούν άλλα 5 λεπτά.  Ύστερα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα.

Εκτέλεση για την κρέμα

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ ή στο μίξερ χειρός για 1 λεπτό.  Η κρέμα θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή.  Τη βάζουμε καλυμμένη στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Συναρμολόγηση τούρτας

Χρησιμοποιούμε μια off-spatula για μεγαλύτερη ευκολία.  Βάζουμε λίγη κρέμα στην μέση της πιατέλας.  Τοποθετούμε εκεί το πρώτο παντεσπάνι (με την πάνω πλευρά να κοιτάει πάνω) και απλώνουμε με τη σπάτουλα μια κούπα κρέμα.  Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνουμε άλλη μια κούπα κρέμα.  Τοποθετούμε το τελευταίο παντεσπάνι (με το πάνω μέρος να κοιτάει κάτω).  Καλύπτουμε όλη την τούρτα με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Καλύπτουμε όλη την τούρτα με μια λεπτή στρώση κρέμας (πάνω & γύρω γύρω) για να καλυφθούν τα ψίχουλα από τα παντεσπάνια και την βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.  Καλύπτουμε με άλλη μια στρώση κρέμα προσπαθώντας να πετύχουμε ένα πιο ευπαρουσίαστο, λείο αποτέλεσμα και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.  Η τρίτη είναι και η τελευταία στρώση.  Την στρώνουμε με το ειδικό εργαλείο (προς το παρόν δεν διαθέτω τέτοιο!) που λέγεται χτένα ζαχαροπλαστικής, για να πετύχουμε την τελειότητα!  Αν δεν έχουμε, κανένα πρόβλημα, και με την σπάτουλα γίνεται η δουλειά!  Πιέζουμε ελαφρά το χρωματιστό κας κας ή την τρούφα γύρω γύρω για να διακοσμήσουμε.  Η διακόσμηση στην κορυφή της τούρτας έγινε με μύτη κορνέ 1Μ.  Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες.  Βγάλτε την από το ψυγείο 1 ώρα πριν την καταναλώσετε για να είναι μαλακή.

Καλή επιτυχία & καλό μήνα!!

Φιλιά, Έφη

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Θεοδώρα 27 Ιανουαρίου 2016 at 1:33 μμ

    Πολύ όμορφη τούρτα! :-)

    • Reply Efi 27 Ιανουαρίου 2016 at 4:29 μμ

      Ευχαριστώ Θεοδώρα!! Φτιάχνεις κι εσύ υπέροχα πράγματα στο blog σου!!

    Leave a Reply