ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΡΑΓΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

21 Ιουνίου 2015

Αυτά τα μπισκότα δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το σπίτι της μαμάς μου στη Σάμο.  Είναι από τις πιο πετυχημένες συνταγές μπισκότων που διαθέτει και είναι χιλιοδοκιμασμένη και εγγυημένη. Όταν καταφθάνουμε οικογενειακώς στο νησί το καλοκαίρι είναι από τα βασικά γλυκά που φτιάχνει για να μας υποδεχθεί.  Όταν έρχεται εκείνη στην Αθήνα το χειμώνα, στις βαλίτσες της κρύβονται 2 μεγάλα τάπερ με αυτά τα τραγανά μπισκότα, ένα για εμάς κι ένα για το σπίτι του αδερφού μου!

Στη Σάμο τα τρώω με τον πρωινό ελληνικό καφέ στη βεράντα, με θέα τη θάλασσα.  Να η απόδειξη!!

IMG_0502

Στην Αθήνα, όλες τις ώρες, ανάμεσα στα γεύματα!  Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν αρέσουν στο γιο μου, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν μέσα σοκολάτα.  Αυτό είναι το μόνο τους αρνητικό!

Τα υλικά είναι απλά και το πιθανότερο είναι ότι τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αμύγδαλο με άλλο ξηρό καρπό που προτιμάτε, για παράδειγμα γίνονται εξίσου νόστιμα με καρύδι ή φυστίκι.  Η μαμά μου χρησιμοποιεί φυτικά λιπαρά για να τα φτιάξει, εγώ τα έφτιαξα με βούτυρο αγελάδος.  Με τα φυτικά λιπαρά η αίσθηση όταν δαγκώνετε είναι σαν να τρώτε αφράτο κουραμπιέ.  Με το βούτυρο η αίσθηση είναι πιο τραγανή.  Πάντως όπως και να τα κάνετε, θα είναι σίγουρα νόστιμα!

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

Υλικά

1 κούπα βούτυρο (ή φυτίνη) σε θερμοκρασία δωματίου

1 κούπα ζάχαρη

1 αυγό

1 κούπα αμύγδαλα χωρίς φλούδι (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας, ανάλατο)

1 βανίλια

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Χτυπάμε στο μπλεντεράκι τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη.  Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει.  Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια.  Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ένα φλυτζάνι αλεύρι.  Τοποθετούμε στο μίξερ το γάτζο για ζύμες και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.  Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.  Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά.

Στρώνουμε τα δυο ταψιά του φούρνου με λαδόκολλα.  Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια και ύστερα τα πατάμε στο κέντρο να κάνουν μια λακούβα.  Τα τοποθετούμε στο ταψί με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί στο ψήσιμο απλώνουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC (στον αέρα) για 20′ μέχρι να ροδίσουν.  Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές τάπερ.  Διατηρούνται αρκετές μέρες φρεσκότατα!

…κι επειδή τώρα το καλοκαίρι θέλουμε να δροσιζόμαστε, τις προάλλες που τα έφτιαξα, είπα να κάνω και μια απλή σπιτική λεμονάδα για να τα συνοδεύσω.  Έβρασα για πέντε λεπτά σε κατσαρολάκι, 1 κούπα νερό, 2 κούπες ζάχαρη και ξύσμα ενός λεμονιού.  Μετά πρόσθεσα στο σιρόπι 1 κούπα χυμό λεμόνι.  Σούρωσα το μείγμα και το έβαλα σε μπουκάλι.  Μόλις κρύωσε το έβαλα στο ψυγείο.

Όταν θέλησα να φτιάξω τη λεμονάδα, έβαλα 2 εκατοστά σιρόπι στο ποτήρι, μπόλικα παγάκια και μια φλούδα λάιμ και το γέμισα με νερό.  Απλό, αγνό, δροσιστικό!

Φιλιά, Έφη

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply