ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ROYAL ICING

13 Ιουλίου 2015

Το μεγάλο ατού του royal icing, δηλαδή του γλάσου με το οποίο διακοσμώ τα μπισκότα μου, είναι ότι μπορεί να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής και να προσαρμοστεί σε όλες μας τις χρωματικές απαιτήσεις.  Πέρα από την διαθέσιμη γκάμα χρωμάτων που βρίσκουμε στην αγορά, μπορούμε να κάνουμε και δικούς μας χρωματικούς συνδυασμούς, δηλαδή να αναμείξουμε τα χρώματα αυτά και να δημιουργήσουμε περαιτέρω αποχρώσεις που επιθυμούμε!  Χρώματα υπάρχουν σε υγρή μορφή, σε μορφή πάστας, ακόμα και σε σκόνη (τα τελευταία χρησιμοποιούνται κυρίως όταν δεν θέλουμε να επηρεάσουμε καθόλου τη σύσταση ενός μείγματος προσθέτοντας υγρά.  Για παράδειγμα όταν θέλουμε να φτιάξουμε μακαρόν).

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη διακόσμηση μπισκότων γνώριζα μόνο τα υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής που έβρισκα σε supermarket.  Γρήγορα έμαθα ότι με τα υγρά χρώματα δεν μπορούμε να πετύχουμε έντονο χρώμα αλλά απαλές αποχρώσεις.  Επίσης η υγρή τους μορφή μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα του γλάσου.  Στράφηκα λοιπόν στα χρώματα σε μορφή πάστας, ένα παχύρευστο υλικό που η υφή του σε κάποιες μάρκες μοιάζει με παχύ μέλι ή σε άλλες με βούτυρο που βγάλαμε πριν μια ώρα από το ψυγείο. Το πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι με μικρή σχετικά ποσότητα μπορούμε να δώσουμε έντονο χρώμα στο γλάσο (ή ακόμα και σε μείγμα για κέικ ή παντεσπάνι).  Το μειονέκτημα είναι ότι δεν τα βρίσκουμε σε supermarket αλλά σε εξειδικευμένα μαγαζιά ή στο διαδίκτυο, οπότε η πρόσβαση δεν είναι εύκολη.  Μια μικρή δυσκολία που αντιμετώπισα στη χρήση τους είναι ότι κάποιες φορές ήταν τόσο παχιά που δεν μπορούσα με ευκολία να τα διαλύσω μέσα στο ήδη παχύρευστο γλάσο μου!  Γι’αυτό βρήκα μια λύση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά αποφασίζουμε τι σχήμα θα δώσουμε στα μπισκότα μας διαλέγοντας το αντίστοιχο κου πατ.  Ύστερα φτιάχνουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε ένα βράδυ να κρυώσουν τελείως. Μετά δημιουργούμε στο μίξερ το royal icing.  Το τοποθετούμε σε αεροστεγές τάπερ και αποφασίζουμε τι χρώματα θέλουμε να του δώσουμε.  Πρόσφατα έφτιαξα μπισκότα-φορεματάκι και χρησιμοποίησα τα χρώματα πάστας της εταιρείας Wilton που εξειδικεύεται σε είδη ζαχαροπλαστικής, εργαλεία, αξεσουάρ, εξαρτήματα & βρώσιμα είδη.  Μπαίνοντας στο site τους θα ανακαλύψετε ένα πολύχρωμο κόσμο που θα ενθουσιάσει ζαχαροτέχνες και μη!  Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα το Ivory και το Burgundy.

Υπολογίζουμε την ποσότητα περίπου γλάσου που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε το περίγραμμα και την επιφάνεια των μπισκότων μας.  Ο υπολογισμός στηρίζεται κυρίως στην πείρα αλλά για τους αρχάριους, βάλτε λίγο παραπάνω από αυτό που πιστεύετε ώστε να είστε μέσα!  Βάζουμε με σπάτουλα το γλάσο σε μπολ ανάμειξης (δεν ξεχνάμε να ξανακλείσουμε το καπάκι του τάπερ που περιέχει το υπόλοιπο γλάσο) και έχουμε κοντά μας ζεστό νερό κι ένα κουταλάκι.  Ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά νερό στο γλάσο ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ώστε να φτάσουμε στην επιθυμητή σύσταση για το περίγραμμα, δηλαδή σε σφιχτή σύσταση.  Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε το χρώμα.  Με οδοντογλυφίδα παίρνουμε μικρή ποσότητα χρώματος και τη αφήνουμε μέσα στο γλάσο.  Ανακατεύουμε πολύ καλά με την σπάτουλα να διαλυθεί το χρώμα και να αποκτήσει το γλάσο ομοιόμορφο χρωματισμό χωρίς να υπάρχουν “νερά” χρώματος.  Αν θέλουμε πιο σκούρο αποτέλεσμα προσθέτουμε κι άλλο χρώμα με καινούρια οδοντογλυφίδα.  Αν θέλουμε πιο ανοιχτό αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε μπορούμε είτε να προσθέσουμε λίγο λευκό γλάσο ή να ρίξουμε λίγο λευκό χρώμα (υπάρχει και αυτό!).  Στην περίπτωση των μπισκότων που σας παρουσιάζω σήμερα, όταν χρωμάτισα με Burgundy, έριξα και λίγο Ivory μέσα στο γλάσο, ώστε το Burgundy να ξεθωριάσει λίγο και να έρθει πιο κοντά στο vintage pink που επιθυμούσα να δημιουργήσω.  Οι πειραματισμοί και οι δοκιμές είναι απαραίτητες (αλλά και διασκεδαστικές) για να αποκτήσετε εμπειρία και να “παίζετε” με τα χρώματα.

Επόμενο στάδιο είναι να πάρετε ένα μέρος από αυτό το σφιχτό γλάσο και με τη σπάτουλα να το βάλετε μέσα στη σακούλα ζαχαροπλαστικής, να την κλείσετε με λαστιχάκι και να εφαρμόσετε στην άκρη της τη μύτη κορνέ που επιθυμείτε.  Το υπόλοιπο χρωματισμένο σφιχτό γλάσο το διαλύετε πάλι με το ζεστό νερό και το κουταλάκι ώστε να φτάσει στην πυκνότητα αραιού γλάσου.  Το αραιό γλάσο το βάζετε είτε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής είτε στο μπουκαλάκι ζαχαροπλαστικής (squeeze bottle) ώστε να το απλώσετε πάνω στα μπισκότα.  Προσωπικά βολεύομαι με το μπουκαλάκι με το οποίο νιώθω ότι μπορώ άνετα να γεμίσω μεγάλες επιφάνειες μπισκότου.

Για το πρόβλημα που ανέφερα παραπάνω, δηλαδή ότι καμιά φορά έβρισκα δύσκολο να διαλύσω καλά το χρώμα μέσα στο γλάσο, βρήκα την εξής λύση: ρίχνω το χρώμα λίγο πριν φτάσω στην επιθυμητή πυκνότητα του γλάσου, πριν φτάσω στη σφιχτή σύσταση.  Έτσι, βάζω το χρώμα με την οδοντογλυφίδα και πάνω του ρίχνω την κουταλίτσα ζεστό νερό.  Το χρώμα διαλύεται τέλεια και ύστερα συνεχίζω κανονικά τη διαδικασία με το νεράκι και το ανακάτεμα με τη σπάτουλα ώστε να φτάσω στην πυκνότητα που θέλω.

Στα παρακάτω links, εδώ κι εδώ, θα βρείτε συμβουλές για την επίτευξη διαφόρων αποχρώσεων από πολύ εμπειρότερες κυρίες από μένα!  Σημειώνω όμως ότι επειδή είναι αμερικανίδες κι εκεί χρησιμοποιούν κυρίως τη μάρκα Americolors, έχουν στη διάθεσή τους μπουκαλάκια που ρίχνουν το χρώμα σε σταγόνες, οπότε μπορούν εύκολα να μετρήσουν την ποσότητα χρώματος που θα βάλουν.  Πάντως, σίγουρα θα βρείτε βοήθεια σε γενικότερους συνδυασμούς χρωμάτων και σε τι αποχρώσεις μπορούν να οδηγήσουν.

Βάλτε χρώμα στην κουζίνας σας και στην καθημερινότητά σας.  Πειραματιστείτε, παίξτε, δημιουργήστε, απολαύστε!

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια!

Έφη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply