ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

GUEST POST: TheoDORA’s Kitchen Diaries – ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ BROWNIES

5 Απριλίου 2016

Καλή άνοιξη σε όλους!

Ύστερα από ένα μικρό κενό στις αναρτήσεις, λόγω προβλημάτων με τη μέση μου (ευτυχώς είμαι καλύτερα!), επιστρέφω και μάλιστα με πολλή καλή παρέα!  Η Θεοδώρα από το εξαιρετικό blog TheoDORA’s Kitchen Diaries, βραβευμένο ως “Best Baking Blog 2015′ από το περιοδικό Βήμα Gourmet,  μας παρουσιάζει μια υπέροχη συνταγή για νηστίσιμα μπράουνις!  Είμαι μεγάλη fan του site της Θεοδώρας, όχι μόνο για τις νόστιμες συνταγές γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων της αλλά και για την καλαισθησία των φωτογραφιών της και του design. Μου αρέσει επίσης, ότι στο τέλος των αναρτήσεών της υπάρχουν πάντα λεπτομερείς φωτογραφίες ή βίντεο που βοηθούν τον αναγνώστη στην εκτέλεση των συνταγών.  Εύγε Θεοδώρα για την όμορφη δουλειά που κάνεις & σ” ευχαριστώ για την αρμονική συνεργασία που είχαμε!

Και τώρα στο ψητό…

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ BROWNIES

Υλικά

  • 140γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ (περίπου 6-7 γρ.)
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 200γρ. γάλα καρύδας
  • 60γρ. ηλιέλαιο ή απαλό σε γεύση ελαιόλαδο ή λιωμένο λάδι καρύδας
  • 200γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • τους σπόρους από 1/2 ξυλάκι βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 160γρ. ζάχαρη
  • 160γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα ( ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση

Κοσκινείστε το αλέυρι, το μπέικιν και το κακάο πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Αφήστε κατά μέρος.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα καρύδας, το λάδι, την τεμαχισμένη κουβερτούρα και τη βανίλια. Ζεστάνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου λιώσει η σοκολάτα και ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρετε το υγρό μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατέψτε με σύρμα έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέστε τα ψιλοκομένα φουντούκια (ή όποιο ξηρό καρπό επιλέξατε) και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Στρώστε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψάκι 20εκ. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Το μπράουνι θα είναι αρκετά μαλακό στο κέντρο όταν θα το βγάλετε από τα φούρνο. Αφήστε το στο ταψί για 10 λεπτά ώστε να στερεοποιηθεί και να μη διαλυθεί καθώς το μεταφέρετε. Στη συνέχεια μεταφέρετε με προσοχή τη λαδόκολλα με όλο το περιεχόμενο σε μια σχάρα και αφήστε κατά μέρος να κρυώσει προτου κόψετε το μπράουνι σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια.

Σημειώσεις

  • Πολλοί διστάζουν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας γιατί νομίζουν ότι έχει πολύ έντονη γεύση. Η αλήθεια είναι πως σε σοκολατένια μείγματα η επίγευση της καρύδας είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Προτιμώ το γάλα καρύδας από τα άλλα φυτικά γάλατα (όπως πχ. του αμυγδάλου, του ρυζιού ή της σόγιας) στα κέικ γιατί έχει πιο πλούσια υφή και κατά τη γνώμη μου δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παραπάνω φυτικά γάλατα να έχετε υπόψιν πως επειδή είναι πιο ρευστά είναι πιθανό να χρειαστεί να προσθέσετε 2-3 κ.σ. περισσότερο αλεύρι στο μείγμα. Σκεφτείτε πως το γάλα καρύδας έχει πλούσια υφή σαν την κρέμα γάλακτος και το γάλα ρυζιού, για παράδειγμα, έχει αραιή υφή όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών. Όλα τα παραπάνω γάλατα είναι διαθέσιμα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, είτε στο ψυγείο, είτε στους διαδρόμους με τα γάλατα εβαπορέ.
  • Το υγρό μείγμα πρέπει να ζεσταθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μην καεί η σοκολάτα. Μπορείτε αν θέλετε να το ζεστάνετε σε μπεν μαρί για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Υπάρχουν πολλές συνταγές και τεχνικές για μπράουνι. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το ελαφρύ φούσκωμα της ζύμης που προκαλείται από τον αέρα που έχει προηγουμένως ενσωματωθεί στα αυγά. Επειδή τα νηστίσιμα μείγματα δεν έχουν αυγά για να φουσκώσουν προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
  • Τέλος, αν χρησιμοποιήσετε αέρα αντί για αντιστάσεις στο ψήσιμο καλό θα ήταν να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελσίου.

 

 Συνταγή & φωτογραφίες από TheoDORA’s Kitchen Diaries.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Theodora 5 Απριλίου 2016 at 2:07 μμ

    Έφη μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Με κάνεις και κοκκινίζω!!! Πολλά φιλιά!

    • Reply Efi 6 Απριλίου 2016 at 7:34 μμ

      Τα αξίζεις! Φιλιά!

    Leave a Reply