ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

H TEXNIKH “WET ON WET”

1 Νοεμβρίου 2015

Καλό μήνα!  Ο Νοέμβρης είναι γεμάτος ονομαστικές γιορτές.  Ας φτιάξουμε κάτι χειροποίητο για τους αγαπημένους μας!  Κι εγώ όταν λέω χειροποίητο, εννοώ μπισκότα με διακόσμηση!

Μια από τις πρώτες τεχνικές που έμαθα όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το royal icing, ήταν η τεχνική wet on wet.  Είναι μια εύκολη τεχνική που με τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά μπισκότα!  Στην τεχνική αυτή δημιουργούμε το σχέδιο που θέλουμε μέσα στα λίγα λεπτά που παραμένει υγρό το γλάσο πάνω στο μπισκότο.  Ό,τι σχέδια & χρώματα υπάρχουν πάνω του τα δημιουργούμε με αραιό γλάσο αμέσως, πριν αρχίσει να στεγνώνει.  Ο στόχος μας είναι στο τέλος να μην υπάρχει κανένα ανάγλυφο στοιχείο αλλά η επιφάνεια του γλάσου να είναι τελείως επίπεδη.

Θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί το σχέδιο πριν ξεκινήσουμε και να έχουμε έτοιμα όλα τα χρώματα, κορνέ, εργαλεία που θα χρειαστούμε.  Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα γλάσο σε αραιή μορφή σε 3 διαφορετικά χρώματα, ιβουάρ, καφέ & ένα μείγμα μπορντώ/κόκκινο.

Ξεκινάμε απλώνοντας στο μπισκότο το γλάσο-φόντο.  Συνήθως επιλέγουμε για φόντο την πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση, π.χ. λευκό ή ιβουάρ.  Ύστερα τη στρώνουμε με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα ή το ειδικό scribe tool (το κίτρινο εργαλείο που βλέπετε στις φωτογραφίες – αγόρασα προσφάτως ένα και όταν το χρησιμοποιώ νιώθω πολύ επαγγελματίας!!!).  Ο στόχος είναι να στρωθεί το γλάσο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του μπισκότου.  Προσέχουμε να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω και να μην το σπρώξουμε μέχρι τις άκρες.  Αν γίνει αυτό, μπορεί το γλάσο να ξεχυλήσει από έξω.  Τον κίνδυνο υπερχύλησης μπορούμε να τον αποφύγουμε αν κάνουμε αρχικά γύρω γύρω στο μπισκότο ένα περίγραμμα με σφιχτό γλάσο στο χρώμα του φόντου.  Σήμερα το απέφυγα αυτό, για να μην κάνω extra δουλειά!  Αμέσως μετά, χωρίς καθυστέρηση, κάνουμε τα σχέδια που επιθυμούμε.  Ρίχνοντας σταγονίτσες από το καφέ και το μπορντώ σχηματίζουμε απλά πουά.  Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να σχηματίσουμε λουλούδια.  Ύστερα υπάρχει το marble effect.  Δηλαδή να δημιουργήσουμε “νερά” όπως έχει το μάρμαρο.  Η πιο “τακτοποιημένη” εκδοχή είναι να σχηματίσουμε πάνω από την νωπή ανοιχτόχρωμη βάση ρίγες στα χρώματα που επιθυμούμε.  Ύστερα με την οδοντογλυφία τραβάμε γραμμές για να δώσουμε κίνηση.  Το μυστικό είναι να μην καθυστερούμε και να κάνουμε γρήγορες κινήσεις γιατί διαφορετικά το γλάσο θα αρχίσει να στεγνώνει και να φαίνεται σαν “σπασμένο”.  Η πιο “άτακτη” εκδοχή του marble effect είναι να στάξουμε πουά καφέ και μπορντώ γλάσο πάνω στην ιβουάρ βάση και αμέσως με την οδοντογλυφίδα να τα ανακατέψουμε απαλά δημιουργώντας αφηρημένη τέχνη!

Η τεχνική wet on wet έχει πολλές εφαρμογές (επισυνάπτω και φωτογραφίες από παλιότερα μπισκότα μου με αυτήν την τεχνική), αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη…  Η Amber εδώ χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να δημιουργήσει τριανταφυλλάκια.  Δεν είναι υπέροχα?

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις ή σχόλια!

Φιλιά, Έφη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply