Uncategorized, ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

MUFFIN DONUTS ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΚΑΝΕΛΑ!

23 Φεβρουαρίου 2017

Η κόρη μου έχει προσφάτως ανακαλύψει τα ντόνατς…  Μια τυχαία επίσκεψη σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που τα πουλάει και η “ζημιά” έγινε!   Είναι γλυκατζού έτσι κι αλλιώς οπότε, αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτε αυτό το “έδεσμα” που, ας το παραδεχτούμε, ανήκει στην κατηγορία junk food!

Αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μια πιο υγιεινή εκδοχή του ντόνατ και ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε αυτήν εδώ τη συνταγή που μου κέντρισε το ενδιαφέρον επειδή χρησιμοποιεί ελληνικό γιαούρτι και κανέλα την οποία αγαπώ πολύ.  Δυστυχώς, δεν έχω στην κατοχή μου (προς το παρόν!) τις ειδικές φόρμες για ψήσιμο ντόνατς στο φούρνο, οπότε πειραματίστηκα με τις θήκες για muffins.  Επίσης, έκανα ένα-δυο μικροαλλαγές στην αρχική συνταγή καθώς δεν έβαλα μοσχοκάρυδο και στο λευκό γλάσο που τα στολίζει χρησιμοποίησα την παλιά, κλασσική σκόνη βανίλιας και όχι τους σπόρους του στικ βανίλιας.  Μπήκα για λίγο στον πειρασμό να χρωματίσω το γλάσο για να δώσω μια πιο αποκριάτικη όψη στα σπιτικά ντόνατς μου, αλλά φοβήθηκα μήπως τελικά τα χαλάσω!

Ήταν πεντανόστιμα & πολύ αφράτα, η μικρή μου τα ευχαριστήθηκε και το σπίτι μύρισε κανέλα.  Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω!  Επίσης, θα πειραματιστώ και με άλλες συνταγές μόλις αγοράσω τις πολυπόθητες ειδικές θήκες ντόνατς!

Muffin Donuts με γιαούρτι & κανέλα

υλικά για 12 θήκες muffins ή 10 ντόνατς

για το σιρόπι κανέλας

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 2 κουτ. γλυκού γάλα

για τα ντόνατς

  • 3/4 της κούπας  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
  • 1/4 κούπας λιωμένο βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
  • 1 αυγό

για το γλάσο

  • 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1-2 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 σκόνη βανίλιας

Για το σιρόπι κανέλας, λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.  Ανακατεύουμε μέσα τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και το γάλα και φέρνουμε σε βρασμό ώστε να λιώσουν τα υλικά.  Το βγάζουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε τις θήκες muffin (ή τις θήκες ντόνατς) και προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 165οC.  Αλείφουμε τις θήκες με μια κουταλιά γλυκού σιρόπι κανέλας.

Για τα ντόνατς, αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με τον αναδευτήρα τα υγρά υλικά, δηλαδή το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, το ξίδι και το αυγό.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο  μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να “βραχούν”.

Ρίχνουμε μια κουταλιά από το έτοιμο μείγμα μέσα στις θήκες muffins.  Ψήνουμε για τουλάχιστον 15′ μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.  Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10′.  Μετά, στολίζουμε με το γλάσο χρησιμοποιώντας κορνέ ή ένα κουταλάκι.

Για το γλάσο, χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά ώστε να γίνουν μια απαλή κρέμα.

 

Το post αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από αναρτήσεις που μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ, που έφτιαξα μέσα στο πλαίσιο της συμμετοχής του blog μου στον διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 του περιοδικού Vima Gourmet.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους υπεύθυνους του περιοδικού που με τίμησαν επιλέγοντας το SAY IT WITH A COOKIE ως υποψήφιο στην κατηγορία Best Baking.  Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τον ενθουσιασμό τους, την αγάπη τους προς τους food bloggers και για την άρτια διοργάνωσή τους!  Να τους ευχηθώ να αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία στον επαγγελματικό τους δρόμο με αισιοδοξία & δύναμη!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εξαιρετικούς ανθρώπους της Kenwood, τους οποίους γνώρισα προσωπικά, που μας αντιμετώπισαν με σεβασμό & ευγένεια και μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τον μεγάλης αξίας εξοπλισμό τους για δυο ολόκληρους μήνες!  Να προσφέρετε πάντα στους καταναλωτές προϊόντας υψηλής ποιότητας!

Επίσης, να ευχαριστήσω τους συνυποψήφιους μου την Εύα, τον Σπύρο, την Αθηνά (τους οποίους γνώρισα από κοντά) και την Αλεξία (που δυστυχώς δεν έτυχε να γνωριστούμε) γιατί είναι όλοι τους εξαιρετικοί και έχω γίνει κι εγώ οπαδός των blog τους!!  Χαίρομαι που σας γνώρισα ελπίζω να τα ξαναπούμε κι από κοντά!!  Καλή επιτυχία σε όλους!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον άντρα μου που έκανε μεγάλη “εκστρατεία” για να φέρει ψηφοφόρους (!!!) στο blog μου και στήριζει πάντα όλες μου τις προσπάθειες/τρέλες/εγχειρήματα!!!

Φυσικά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ όλους τους συγγενείς, φίλους, γνωστούς & αγνώστους που μπήκαν στον κόπο να με τιμήσουν με την ψήφο τους!!!  Σας χρωστώ πολλά Cookies!!!

Μπορείτε να ψηφίζετε μέχρι την Κυριακή 26/2.  Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα!

#vgfoodblogawards16 #Kenwood #κουζινομηχανή

 

Φιλιά πολλά, Έφη

 

 

You Might Also Like