ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ROYAL ICING

8 Φεβρουαρίου 2015

Το γλάσο (royal icing) μου ήταν σχεδόν άγνωστο ένα χρόνο πριν.   Είναι ένα παχύρευστο μίγμα με βασικό υλικό τη ζάχαρη άχνη και τα ασπράδια αυγών.  Οπτικά μοιάζει με σαντιγί αλλά είναι πολυυυυύ πιο σφιχτό!  Χρησιμοποιείται στη διακοσμητική ζαχαροπλαστική σε μπισκότα και τούρτες.

Όταν ξεκίνησα να το φτιάχνω φοβόμουν ότι δεν θα καταφέρω να το κουμαντάρω.  Ειδικά την πρώτη φορά που το είδα έτοιμο μέσα στο μίξερ μου, άγνωστο, πηχτό, τίγκα στη ζάχαρη άχνη, αγχώθηκα!  Πώς θα το αραιώσω, πώς θα το χρωματίσω, πώς θα το βάλω στο κορνέ;  Και μετά;  Πώς θα κρατήσω το κορνέ και πώς θα το απλώσω στο μπισκότο;  Ένα μικρό βουνό μου φάνηκε, όπως μας φαίνονται όλα τα πράγματα όταν είναι καινούργια και διαφορετικά!

Τελικά, ακολουθώντας τις οδηγίες, με λίγη εξάσκηση και δοκιμές, υπομονή κι επιμονή, όλα παίρνουν το δρόμο τους!  Και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει!

Θέλετε να διακοσμήσετε τα όμορφα μπισκότα σας;  Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά κι ας φτιάξουμε πρώτα το γλάσο:

Υλικά

  • 907γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κουταλιές σούπας σκόνη μαρέγκας
  • 2-3 κουταλάκια άρωμα βανίλιας ή άλλο άρωμα (χωρίς έλαια/oil-free)
  • ½ – ¾ κούπας ζεστό νερό

 

Διαλύουμε το άρωμα στο μισό νερό.  Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη μαρέγκας στον κάδο του μίξερ και το βάζουμε σε λειτουργία στη χαμηλότερη ταχύτητα ώστε να αναμιχθούν τα στέρεα υλικά.  Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αρωματισμένο νερό συνεχίζοντας το απαλό χτύπημα.  Το μίγμα θα αρχίσει να γίνεται πιο παχύ και να σβολιάζει.  Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό έως να δούμε ότι το μείγμα αποκτά τη σύσταση μελιού. Ίσως να μη χρειαστεί να το ρίξουμε όλο.  Σε αυτό το σημείο, δυναμώνουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε για 2-4 λεπτά μέχρι το γλάσο να γίνει παχύ και αφράτο.  Θα πρέπει να είναι ικανό να δημιουργεί μικρές κορυφές.

 

Σημειώσεις:

Το γλάσο διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο.  Αν μείνει ακάλυπτο θα ξεραθεί!  Διατηρείται για ένα μήνα στον πάγκο της κουζίνας.  Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το υγρό άρωμα βανίλιας με σκόνη βανίλιας.

Η σκόνη μαρέγκας είναι ένα υλικό που αντικαθιστά τα ασπράδια αυγών στη συνταγή ώστε να αποφεύγουμε το φόβο σαλμονέλας.  Δεν βρίσκεται εύκολα σε σουπερ μάρκετ αλλά σε πιο εξειδικευμένα καταστήματα με εργαλεία και υλικά ζαχαροπλαστικής.  Εγώ αγοράζω από εδώ http://www.sugarworld.gr/eshop/

Η πηγή για την παραπάνω συνταγή είναι εδώ… http://www.sweetsugarbelle.com/2014/02/royal-icing-for-cookie-decorating/

Η Callye είναι η κοπέλα πίσω από το παραπάνω site.  Eίναι μια ιδιοφυία στη διακόσμηση μπισκότων!  Μια επίσκεψη στο site της και θα πάθετε πλάκα με την ομορφιά των σχεδίων της και την άψογη εμφάνισή τους.  Είναι έργα τέχνης!  Γι’ αυτό θα δείτε ότι θα την αναφέρω συχνά γιατί, χωρίς να την γνωρίζω, την θαυμάζω για την καταπληκτική δουλειά της!  Πολλά από αυτά που έμαθα οφείλονται σε εκείνη!

Είτε δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή γλάσου, είτε κάποια άλλη, μη το φοβηθείτε!  Η ζαχαρόπαστα, με την οποία συχνά συγκρίνεται, είναι  ευκολότερη στη χρήση αλλά το γλάσο είναι νοστιμότερο, πιο τραγανό και ευχάριστο στο στόμα και δίνει απεριόριστες δυνατότητες διακόσμησης των μπισκότων!

Για την χρήση του γλάσου, τη σύστασή του, το χρωματισμό του, θα ακολουθήσουν άλλες αναρτήσεις!

Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Αλεξανδρα 21 Μαρτίου 2017 at 2:10 μμ

    Πόσο αντέχει η σκόνη μαρέγκας;

    • Reply Efi 23 Μαρτίου 2017 at 10:00 πμ

      Καλημέρα Αλεξάνδρα! Η σκόνη μαρέγκας έχει μεγάλο χρόνο ζωής τον οποίο αναγράφει το κουτί της. Αν εννοείς το γλάσο που φτιάχνουμε με τη σκόνη μαρέγκας, διατηρείται ένα μήνα κλεισμένο σε αεροστεγές τάπερ στον πάγκο της κουζίνας. Στη διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο!

  • Reply Μαρία 6 Οκτωβρίου 2018 at 9:56 μμ

    Μπορώ με αυτό το γλάσο (όσο αφορά τη πυκνότητα του) να καλύψω τούρτα αντι ζαχαρόπαστας? Πόσο πυκνό η αραιό θα πρέπει να είναι για να καλυφθει η τούρτα και πόσο πιο πυκνό για να γίνουν πιο σταθερά διακοσμητικά σχέδια?

    • Reply Efi 14 Οκτωβρίου 2018 at 12:17 μμ

      Γειά σου Μαρία! Δεν έχω καλύψει ποτέ τούρτα με το αυγογλάσο γιατί όταν στεγνώσει γίνεται σκληρό, οπότε θα δυσκολευτεί κάποιος να κόψει κομμάτι από την τούρτα! Είναι όμως ιδανικό για να φτιάξεις διακοσμητικά σχέδια. Ένα μικρό βίντεο για να πάρεις μια ιδέα είναι αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=UNKxzo7R7pY . Για τη δημιουργία διακοσμητικών σχεδίων θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Όχι όπως βγαίνει από το μίξερ (που είναι super σφιχτό), αλλά με μια μικρή αραίωση ώστε να βγαίνει από το κορνέ και να κρατάει το σχήμα που θες να του δώσεις. Στη διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο! Έφη

    Leave a Reply